Powered By Blogger

dimarts, 24 de novembre del 2009

Tècniques cooperatives: Puzzle



El puzzle es tracta d’una estratègia per aprendre en equip; aprendre a cooperar i a treballar en grup. Una tècnica que sorgeix del mètode Jigsaw II, d’Elliot Aronson (1978).

- Aquesta tècnica requereix fer dos grups: l’equip base o grup habitual de treball i el grup d’experts.


Fases d’aplicació

1. El professor assigna els membres de l’equip base (3 a 5 alumnes). Pot ser l’equip habitual de treball a l’aula i es poden posar un nom per reforçar-ne la identitat.

2. Cada membre es assignat a un grup d’experts que han d’assolir un aprenentatge
d’una part de la unitat.

3. El grup d’experts, cada alumne ha d’assegurar que els seus companys esdevinguin experts i ho farà amb l’ajut d’un full d’activitats que ha elaborat el professor (on consten les fonts d’informació, les activitats per resoldre en grup, posada en comú per verificar i raonar les respostes, planificació de l’explicació que
faran a l’equip base, assaig de l’explicació...)

4. Retorn a l’equip base. Cada expert explica la seva part durant un temps determinat i assegurant-se que els seus companys entenen el contingut.


5. Prova individual que passa el professor amb preguntes referides a cada àmbit dels experts i alguna pregunta general que interrelaciona els diferents àmbits. Pot ser coavaluada pels alumnes dels altres equips seguint unes pautes de correcció del
professor. S’obtindrà una nota individual que es compara amb les notes anteriors per conèixer el procés de l’alumne.

6. Reconeixement de l’equip. Les diferents notes de millora dels membres de l’equip són sumades i comparades amb les mitjanes anteriors per valorar el progrés de l’equip.

No només en l'àmbit de l'educació...

- http://www.ingenieromecanico.uva.es/innovacion
/RESULTADOSAprendizajeCooperativo.pdf


CONCLUSIONS

- Aquesta metodologia d’ensenyament- aprenentatge és molt útil per a la vida laboral i en feines on és important la cohesió i el treball en equip per aconseguir els objectius laborals.
- També, es pot utilitzar en qualsevol matèria i a qualsevol nivell (tenint en compte les característiques del grup-classe). No obstant, treballar en grup no és fàcil. Ningú ensenya a treballar en equip.
- Es requereixen unes habilitats socials concretes que permetin discutir, atendre, fer-se entendre, etc., amb els altres membres, encara que les opinions dins l’equip sigui diferents o oposades.

1 comentari:

  1. Penso que la metodologia que s'exposa en aquest bloc és útil per qualsevol tipus d'estudi, no només pel terreny laboral. Ens ajuda a sintetitzar la informació més rellevant i a organitzar la feina per tal de treure-li un molt bon profit.

    Jennifer.

    ResponElimina