La realitat és que no sempre els profesors tenen clar que s'entent per estreategies d'aprenentatge, o bé ho coneixen parcialment. Per esbrinar que en saben aqui tenim una petita mostra:
Entrevista 1
1- Defineix que entens per estrategies d'ensenyament i aprenentatge? creus que és un bon simil de "aprendre a aprendre" ?
Sí, però "aprendre a aprendre" sense deixar-nos un "aprendre a ser".
2- Utilitzes algun tipus d'estratègia quan dónes les classes? Quin tipus i de quina manera?
Al llarg dels anys he après que no hi ha una estratègia única i universal. Cada nen rep els aprenentatges diferents, cal tenir eines per poder ensenyar i guiar-los en els seus aprenentatges amb un ventall ample de recursos, perquè no tots els nens aprenen igual, ni tenen els mateixos interessos, ni capacitats, ni experiències.... Per tant, cal intentar potenciar l’autonomia del nen, orientar i animar.
Les carpetes de material autònom. El racó d’estratègies matemàtiques. El racó d’estratègies de lectura i comprensió. Fitxes de raonament i atenció. L’organització de l’agenda i la carpeta Material manipulatiu. Treball cooperatiu. El racó de lectura silenciosa. Treball de parelles (el company ensenya). Grups desdoblats. Teatre. Hort.
3- Per què utilitzes aquestes estratègies?
Per intentar arribar a tots els alumnes en els seu procés d’ensenyament-aprenentatge.
4- Les estratègies que utilitzes, les has après a l'escola? per tu mateixa? a partir de l 'experiencia? has fet algun curs específic de formació en aquest àmbit?
Un combinat de totes. L’experiència t’ensenya, aprens dels companys i fas cursets de formació.
Sí.
5- Hi ha en el teu centre algun pla general que fomenti als professors a aprendre aquest tipus de contingut? i algun pla general que fomenti el que els diferents professors ensenyeu aquest tipus d'estratègies als alumnes? Com ho feu?
L’equip docent treballa per millorar. Ens apuntem a cursets per poder posar-ho en pràctica i intentem engegar projectes que potenciïn l’autonomia de l’alumne, l’aprendre a ser i l’aprendre a aprendre.
Actualment, a l’escola tenim engegat:
-Teatre a tots els cursos.
-Tenim una botigueta al pati (projecte nou, si us interessa us podem passar un power de com funciona).
-Els alumnes secretaris: porten la secretaria en la franja del migdia.
-Els tutors d’aula, recullen les preocupacions o propostes dels alumnes i es reuneixen amb la directora del centre. Els acords presos els hauran de comunicar als companys de l’aula.
-Els padrins de lectura: Els alumnes de 6è fan un acompanyament lector als nens de P-5.
-L’hort: El porten els nens d’Educació Infantil i Cicle Inicial.
-Jardineria
6- T'agradaria disposar d'altres estrategies? les aplicaries? Utilitzaries altres recursos que creus que no tens?
Si. L’escola és una petita societat canviant i viva. El mestre també ha d'estar viu i receptiu per incorporar dins l’aula nous recursos.
dimarts, 27 d’octubre del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
quina sorpresa trobar una entrevista a un professor, així em pogut comprovar que des de l'escola es promou un ensenyament d'estratègies d'aprenentatge, per tal que els mateixos alumnes es formin en tot una series d'habilitats que posteriorment els seran molt útils.
ResponElimina